De grote Bier test!

Door Pris Eimers

Het is zomer in Nederland! Dus stromen alle terrassen vol en is er overal om je heen bier te zien (en te verkrijgen uiteraard). De tijd van alleen een ‘simpel’ pilsje is voorbij, al blijven de pilsjes (Heineken, Amstel, Bavaria etc.) ook altijd een goed idee, en gaan de speciaal bieren een steeds grotere rol spelen.

 

Als je om je heen kijkt zie je vooral veel de; witbiertjes, rosébiertjes, blond biertjes, fruit biertjes, de tripel biertjes en vergeet de Radler niet.  Laten we deze nou net getest hebben voor jullie! Al is het aan te raden ze vooral ook zelf te gaan testen, zeker met een aankomende hittegolf zoals deze week ;-)

 

 

 

Witbier

Met zijn frisse, fruitige smaak en karakteristieke lichtgele kleur is het witbier niet alleen een dorstlesser voor de keel maar ook voor het oog. De twee meest geschonken zijn de Wieckse en de Hoegaarden.

Wieckse: Door de zonnige combinatie van sinaasappel en een vleugje koriander heeft de wieckse een heerlijk, zomers witbiertje op de markt gebracht met een fruitige afdronk.

Hoegaarden: 1 van de oudste en bekendste witbieren. Met zijn karakteristieken van sinaasappel, koriander en specerijen. Door de toevoeging van specerijen minder zoet dan de Wieckse, maar heeft toch een zacht, licht en citrusachtige smaak wat een lekkere, dorstlessende combinatie maakt.

 

Rosébier

Dit zijn de witbieren met een vleugje rood fruit. Heeft een mooie roze kleur en een zacht-zoet karakter. Ook bij het rosébier zijn de Wieckse en de Hoegaarden de meest geschonken.

Wieckse: Een nuance van rosé met sprankelend witbier. Door de combinatie van vruchtensappen een friszoete smaak en kleur.

Hoegaarden: Zacht roze maar wel een echt witbiertje. Minder zoet dan de Wieckse door zijn zachte en subtiele smaak van frambozen. Ook lager in alcoholpercentage waardoor het, zeker met warm weer en veel zon, aangenaam blijft om te drinken.

 

Tripel bier

Zwaar bovengistend bier met een hergisting in de fles. Een typisch sterke, kruidige smaak maar ook een licht zoete tegen hangende smaak. Bevat meestal meer koolzuur dan de andere pilsners en heeft een hoger alcoholpercentage.

Leffe: Een kruidige, bijna koffie aroma achtige smaak. Een goed evenwicht tussen bitter en zoet waardoor het een stevig en verfijnd biertje is. Zacht in de mond, wat het aangenaam maakt om te drinken.

Tip: Wie een sterkere smaak prefereert; houdt het glas dan schuin bij het inschenken zodat ook het bezinksel erbij wordt gegoten. Wie van een zachtere, zoetere smaak houdt; giet dan niet de hele inhoud in het glas. Zo heeft dit biertje in 1 fles, voor ieder wat wils!

 

Blond bier

Een stevig, zacht en fris biertje. Met een wat hoger alcoholpercentage dan de overige biertjes, maar aan te raden als dorstlesser voor de komende zomermaanden.

Vedett: Aan het begin is de Vedett wat droog in de mond, maar door een hint van citroen heeft dit biertje een heerlijk fris karakter en door zijn subtiele toets van vanille een zoet karakter. Wat het een heerlijke samensmelting van smaken in je mond maakt.

Hint: Het biertje is overigens ook heel hip en voor thuis leuk te gebruiken als ‘1-bloems-vaasje’.

Leffe blond: Zoet bitter door de toetsen van vanille en kruidnagel. Een wat kruidigere smaak dan de Vedett, maar wel een hele volle en zachte smaak. Heerlijk voor wie van een blond, maar stevig biertje houdt.

La chouffe: Het kabouterbiertje. Hergist op zowel het vat als op de fles, waardoor die een wat zwaardere afdronk en een hoger alcoholpercentage dan de gemiddelde blond biertjes heeft. Een aangenaam fruitig biertje, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak. De minst zoete van de hier genoemde blond biertjes, maar zeker wel een aanrader als een goede, blonde bier.

 

Fruit bier

Bier met een zoet-zurige en frisse smaak. Vaak te verkrijgen vanaf lagere alcoholpercentages, wat het een ideaal zomerbiertje maakt.

Liefmans fruitesse: Wordt geserveerd met veel ijs (6 ijsklontjes), vandaar ook zijn naam ‘Liefmans fruitesse on the rocks’. Met zijn hele, frisse en zoete smaak door de intensiteit van aardbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen een heerlijk verkoelend aperobiertje. Zelfs voor de niet-bierliefhebbers is dit een aangenaam drankje.

 

Radler

Het biertje dat gezien wordt als een frisdrank met alcohol. Door voor de ene helft te bestaan uit bier en voor de andere helft uit limonade. Dit maakt het een licht, fris en zoet drankje, met een laag alcoholpercentage. Ideaal! Onder de Radler zijn- en komen er steeds meer soorten en smaken. De meest geschonken zijn die van Amstel, Bavaria en Grolsch.

Amstel Radler: Een verfrissende combinatie van bier en sprankelend citroenwater wat de Radler dubbel verfrissend maakt. De Amstel Radler is nu ook in de smaken appel-limoen, grapefruit en orange te verkrijgen, die elk hun steentje bijdragen aan het verfrissen en het dorstlessen. Leuke bijkomstigheid; zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Bavaria Radler: Door de combinatie van bier met citroenlimonade is het een wat zoetere variant dan de Amstel Radler. Bij de Bavaria Radler is het hoppige van het bier nog duidelijk te proeven en door de limonade is het zoete ook wat aanwezig, maar de frisheid van de citroen houdt dit in balans. De Bavaria Radler is nu ook in de smaken appel en grapefruit te krijgen, die door hun zoetheid ook zeker het proberen waard zijn.

Grolsch Radler: De Radler van Grolsch is gemaakt van Grolsch Premium bier met citroen- en sinaasappelsap. Door de combinatie van bitter, fris en zoet geeft Grolsch er net een andere twist aan die zeker niet onaangenaam is en meedoet in de scene van de lekkere Radlers. Ook de andere smaken zijn net iets anders, de Grolsch Radler is namelijk te verkrijgen in de smaken grapefruit-ananas en mandarijn. Dus zoek je een echt zomers biertje, ben je hier aan het goede adres. Ook deze Radler is gebrouwen met pure ingrediënten en dus zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, wat anno 2015 erg van belang is.

 

 

Note: Zelfs voor de BOB onder ons, zijn de meeste rosé-, wit-, blonde bieren en de Radler in 0% alcohol te verkrijgen!