De grote Gin-Tonic test!

Door Pris Eimers

Dat dit heerlijke, verfrissende drankje upcoming is, is geen verrassing. Want buitenom het feit dat gin bedacht is door een dokter, het voor sterkere botten zorgt en het je tegen malaria beschermt, bestaat het uit natuurlijke ingrediënten en brengt het je platte buikje niet in gevaar en daar worden we blij van!
 

De 3 meest gangbare tonics in uitgaangelegenheden in Nederland zijn die van Fever-Tree, Royal Club en Schweppes. De meest gangbare gins zijn die van London Dry Gin, waaronder de merken: No. 3 Gin, Bombay Sapphire, Beefeater en Gordon’s Tanqueray vallen. Tegenwoordig is het aanbod van de verschillende gins en tonics veel groter wat het mogelijk maakt oneindig veel te combineren en uit te proberen.


Voor een goede gin-tonic is het essentieel de juiste verhouding te vinden tussen de gin en de tonic. Je kan met dit drankje veel verkeerd doen, waardoor de kracht van de smaakbeleving afneemt. In de perfecte gin-tonic zit zo’n 35 ml gin en 100 ml tonic een verhouding van 1:3 dus.

Om de proef op de som te nemen ben ik dit hippe drankje gaan testen bij de Ballroom op de Witte de Withstraat. 5 verschillende gin-tonics, voornamelijk geserveerd met de tonics van Fever-tree.

 

Verschillende soorten gin-tonics:
 

Bathtub Gin & Elderflower Tonic (Fever-Tree)

De fles van de Bathtub Gin ziet eruit alsof je hem in de kast van je opa hebt gevonden, maar niets is minder waar als je hem serveert met de Elderflower Tonic, een flinke lading ijs en wat kleine roosjes. Je proeft nog wel de oude en wat rauwe smaak van gin, wat hem uniek maakt. Door de vlierbloesem in de tonic wordt de rauwe smaak weer wat rechtgetrokken, maar deze is voor de echte gin liefhebbers.
 

Gin Mare & Mediterrane Tonic (Fever-Tree)

Zoals de fles uitstraalt, is de Gin Mare een nieuwe klasse van Mediterrane Gin.  Door de toevoeging van de Mediterrane tonic komt de krachtige en vooral kruidige geur en smaak van zowel de gin als de tonic tot uiting. Geserveerd met flink wat ijs en rozemarijn krijgt deze gin-tonic een kruidige, maar frisse dronk wat hem heerlijk maakt aan het eind van een warme zomerdag.
 

Bobby’s (Dry) Gin & Premium Tonic Water (Fever-Tree)

Deze Nederlandse Gin is gemaakt met een combinatie van lokale en exotische kruiden. Ruikt en smaakt kruidig, maar laat een spoor van citrus en een beetje peper achter. Door te serveren met de Premium Tonic Water, welke een zachte en zuivere afdronk heeft, ijs en sinaasappel met kruidnagel wordt deze gin-tonic een kruidig maar toch zacht drankje.
 

Fifty pounds Gin & Premium Tonic Water (Fever-Tree)

Deze elegante en vooral duur uitziende fles geeft je voor even het idee bij de Royals in het Verenigd Koninkrijk aan de bar te zitten. De gin heeft een olieachtige textuur maar een heerlijk frisse geur. Je proeft ergens een sterke gin smaak maar door de combinatie van de frisheid, de zachte tonic, wat limoensap en sinaasappel geeft deze gin-tonic ook een zachte smaak af. Door zijn olieachtige textuur voelt het zo zacht als honing wat een hele fijne combinatie is met de zachte en frisse smaak.
 

Hendrick’s Gin & Rose Lemonade (Fentimans)

Vooral bij vrouwen erg populair, door zijn roze kleur én lekkere smaak uiteraard, maar mannen laat je daardoor absoluut niet afschrikken! Met zijn jeneverbessen smaak overheerst de smaak van jenever in de mond, maar door toevoegingen van Bulgaarse rozen en komkommer geeft deze gin ook een frisse en neutraliserende smaak af die de jenever smaak niet ten onder brengen. Door de combinatie met Rose Lemonade, ijs en een plakje komkommer wordt dit een heerlijk zoete, frisse gin-tonic die prima samengaat met een warme zomerdag.   


Wil je ook aan de Gin-Tonic, kijk dan ook eens in de gratis BarDoggy app.
Je vind daar diverse aanbiedingen waarbij je de 2 drankjes voor de prijs van 1 krijgt. 
Dat scheelt je al snel een tientje per rondje :-) Veel plezier!